izvēle

Ķīmiskās atkarības

Alkohola atkarība

Cilvēki, kuriem rodas problēmas ar alkoholu parasti ir:

  • Tiecas pēc baudas, kas nāk kopā ar pašdestrukciju
  • Pilni trauksmes, dusmām, kauna, kuru nevēlas atzīt un izjust
  • Depresīvi, pasīvi
  • Ar zemu pašcieņu

Alkohola atkarību ārstēt ir grūti, bet to ir iespējams izdarīt, ja cilvēkam dzīvē ir kāds augstāks mērķis, piemēram, vēlme saglabāt darba spējas. Ja emocionālās problēmas ir nopietnas, tad alkohola atkarību izārstēt ir grūtāk.

Marihuānas atkarība

Parasti tā sākas pusaudžu spiediena izraisīta- tad pusaudzis izjūt grupas kopību, bet pēc tam tiek izjusta vientulība, kas izraisa trauksmi. Marihuāna palīdz atbrīvoties no daudz mokošām domām, kas skrien galvā- tā palīdz cilvēkam baudīt un atslābt, jo ikdienā viņš to nemāk.

Diemžēl marihuānas lietošana dažiem cilvēkiem mēdz izsaukt šizofrēnijai līdzīgas epizodes jeb psihozes- cilvēks atraujas no realitātes, dzird balsis, vai redz halucinācijas un ir milzīga trauksme. Ir daudz jaunieši, kas nokļuvuši psihoneiroloģiskajā klīnikā tieši marihuānas izraisīto defektu dēļ.

Narkotiku atkarība

Pēc statistikas datiem 1/2 no jauniešiem izmēģina narkotikas –> no šīs puses 1/3 sāk lietot regulāri un 1/10 no tiem kļūst atkarīgi. Šie dati liecina, ka vielas pieejamība nav noteikts nosacījums, lai veidotos narkotiku atkarība.

Galvenais mērķis, kādēļ cilvēki lieto narkotikas, ir bauda. Ja dzīvē baudas un prieka nav pietiekami, tad narkotikas parasti to sagādā. Galvenais, kas nosaka, vai cilvēks “iegrims” narkotiku atkarībā ir viņa emocionālā veselība – tie, kas nākuši no emocionāli labvēlīgām ģimenēm, bieži vien tās neiegūst.

Ja cilvēks lieto narkotikas, lai mazinātu trauksmi, tad tā ir stipra pazīme, ka viņam izveidosies atkarība, bet, ja viņš tās lieto dažreiz, lai izjustu jaunas izjūtas, bet ikdienā jūtas labi, tad visticamāk, ka atkarība neizveidosies. Tas notiek tāpēc, ka ķīmiskās vielas atvieglo sāpes un izraisa baudu. Tomēr nekas šajā pasaulē nav par brīvu, jo cilvēkam ir jāmaksā ar savu veselību par to- dzīve ar laiku šķiet bezjēdzīga.

Cilvēks lieto narkotikas ar mērķi samazināt emocionālās sāpes un ciešanas- tas ir kā izmisuma mēģinājums “ārstēt” sevi. Diemžēl ar indi.

Vai šis raksts bija noderīgs?

AIZVĒRT
error: Content is protected !!