izvēle

Romantiskās attiecības

Lai veidotos veiksmīgas romantiskās attiecības, ir svarīgi, lai piesaiste būtu droša (tā var būt arī nedroša). Nedroša piesaiste izpaužas kā emociju sajukums- ir itkā mīlestība, bet tajā pašā laikā cilvēks ir atkarīgs no otra- viņam šķiet, ka bez otra viņš nespētu dzīvot vai izdzīvot. Līdz ar to arī ir bailes no atgrūšanas- šie cilvēki ir piesardzīgi, aizkaitināmi un ļoti nedroši attiecībās. Atraidījuma gadījumā seko ļoti dziļi un bieži vien neadekvāti pārdzīvojumi- asaru jūra vai neadekvātas dusmas un uzvedības- ir arī vēlme otru sodīt par to, ka viņš ir atraidījis.

Kāpēc veidojas nedroša piesaiste?

Parasti tā veidojas bērnībā. Ja attiecības ģimenē bijušas emocionāli atraidošas, tad izveidojas nedroša piesaiste. Patiesībā jau partnerī mēs pamanām savus “vecākus”, jo tā ir mūsu vienīgā pagātnes pieredze un tad arī prātā rodas simtiem atmiņu par attiecībām ar vecākiem.

Piemēram, ja mamma vai tēvs bijis vienu brīdi mīļa, jauka un citu brīdi viņa pēkšņi impulsīvi sadusmojusies, tad mēs to pašu sagaidīsim no partnera. Kad izdarīsim kaut ko, kas kādreiz mammu sadusmojis, mums automātiski šķitīs, ka partneris sadusmosies.

Tā mēs savas pagātnes pieredzes un paradumus “ieliekam” jaunajās attiecībās. Ja šīs pieredzes ir patīkamas, tad attiecības izveidojas harmoniskas, bet, ja vecāku vai aprūpētāju starpā bijuši lieli konflikti, tad kā likums tādi būs arī partnerattiecībās. Ja vecāki strīdus risinājuši bļaujot uz otru, mēs to kopēsim. Ja vecāki pielietoja metodi pāris dienas viens ar otru nerunāt, mēs to nokopēsim.

Kur rodas problēmas?

Problēma rodas, kad ilgus gadus neizdodas izveidot stabilas un pastāvīgas attiecības, kaut gan to ļoti gribas. Parasti problēmas sakne ir nedroša piesaiste un šķiršanās trauksme, kas mijas ar nepietiekamu pašvērtējumu. Parasti problēmas attiecību veidošanā var iedalīt 2 posmos:

  1. Partnera piesaiste
  2. Partnera noturēšana

Pirmajā gadījumā iemesli varētu būt sociālā trauksme, arī izskats un komunikācijas spēju traucējumi, bet otrajā gadījumā diezgan stabili, ka problēma būs ar piesaisti.

Ko darīt lietas labā?

Veidi ir dažādi- var lasīt pašpalīdzības grāmatas, var iet uz visādiem semināriem par emocionālo veselību. Sievietēm būtiski ir atgūt sievišķību un vīriešiem- vīrišķību. Bet, ja neviena no šīm metodēm nepalīdz, tad ieteicams vērsties pie ārsta-psihoterapeita. Mērķis ir iegūt adekvātu pašvērtējumu, turēties pie realitātes, piedot aizvainojumus un iemācīties pieņemt sevi un savu raksturu

Ģimenes attiecības

Ģimenes attiecību problēmās vislielākās problēmas parasti rada aizvainojums un milzīgas dusmas pret ģimenes locekli. Te taktika tā pati- iemācīties piedot un pieņemt otru, kāds viņš ir. Dažreiz tas nav tik vienkārši, ja, piemēram, kādam ir problēmas ar alkohola atkarību. Bet psihoterapijā to var atrisināt.

Darba attiecības

Mēs darba attiecībās ļoti bieži kopējam ģimenes modeļus. Zemapziņā priekšnieks vai priekšniece ir kā mūsu tēvs vai māte un padotie kā mūsu bērni vai jaunākie brāļi vai māsas. Ja nav atrisinātas attiecību problēmas ģimenē, tad darbā tās būs ļoti grūti atrisināt, jo šī problēma nav izolēta.

Vai šis raksts bija noderīgs?

Nopērc man grāmatu, ja Tev šis saturs noder

Nopērc man grāmatu

AIZVĒRT
error: Content is protected !!