izvēle

Kāpēc atsauksmes par speciālistiem bieži vien nestādā

Varbūt ir sanācis nokļūt diskusijā, kur kāds dalās ar pieredzi pie noteiktiem speciālistiem? Vai ieteikumiem par labiem speciālistiem?

Un ir saprotams, ka mēs vēlamies trāpīt uz īsto speciālistu ar pirmo piegājienu, tomēr atsauksmes var mūs arī maldināt. Kāpēc? To te īsumā aprakstīšu.

Problēmas, kas var rasties, ja vadāmies pēc atsauksmēm

Ja cilvēki dalās ar savu pieredzi pie speciālista sociālajos tīklos, pastāv vairākas problēmas, kas var rasties:

  1. Vienpusēja perspektīva: Cilvēki mēdz dalīties ar savām pieredzēm, balstoties uz subjektīvo skatījumu, kas var nebūt pilnīgs vai precīzs attiecībā uz visu situāciju.
  2. Nepilnīga informācija: Sociālajos tīklos nav iespējams pilnībā izklāstīt visu savu medicīnisko vai terapeitisko pieredzi, jo tā var būt ļoti sarežģīta un daudzslāņaina.
  3. Selektīva informācija: Daloties publiski, cilvēki bieži vien izvēlas dalīties tikai ar noteiktām detaļām, iespējams, izlaidot svarīgus faktus vai simptomus, kas var mainīt kopējo izpratni par viņu stāvokli un saņemto terapiju.
  4. Pārpratumi un nepareizi secinājumi: Lasītāji var interpretēt dalīto pieredzi dažādi, un bez konteksta vai pilnīgas informācijas viņi var nonākt pie nepareiziem secinājumiem par ārstēšanas metodēm vai speciālista kompetenci.
  5. Privātums un drošība: Daloties ar savu pieredzi publiskajā telpā, cilvēki riskē zaudēt savu privātumu un var saskarties ar stigmu vai negatīviem komentāriem, kas var ietekmēt viņu emocionālo labklājību.
  6. Individuālas atšķirības: Katra cilvēka pieredze un reakcija uz ārstēšanu ir individuāla, un tas, kas der vienam, var nebūt piemērots citam. Daloties ar savu pieredzi, cilvēki var radīt nereālas cerības vai maldinošus iespaidus citiem.

Kopumā, lai gan dalīšanās ar savu pieredzi pie speciālista var būt noderīga un informatīva, ir svarīgi apzināties šos ierobežojumus un uztvert šādu informāciju kritiski.

Psihoterpijā lielākais risks ir tas, ka katra personība terapeita pateikto var interpretēt citādi. Katrs to laiž caur savu filtru, bet šis filtrs var pilnībā izmainīt informāciju. Līdzīgi kā ar klusajiem telefoniem – kur informācija otrā galā ir nonākusi pilnīgi citādāka.

Un līdz ar to pieredzes stāsts bieži vien var drīzāk parādīt paša cilvēka problemātisko informācijas uztveri, nekā speciālista teikto.

Tāpēc ieteiktu atsauksmēm ticēt tikai tad, ja no vairākiem cilvēkiem nāk vienāda informācija.

Ieteiktu “nepavilkties” pārneses izjūtām, no viena cilvēka atsauksmes, sakot, ka speciālists ir neprofesionāls.

Tā ir domāšanas kļūda lēkt pie secinājuma par visu situāciju tikai no viena piemēra. Vajag savākt vismaz 10 atsauksmes, bet labākajā gadījumā 100 atsauksmes par vienu speciālistu, lai vērotu tendences un izdarītu secinājumus.

Tomēr tas ir diezgan nereāli – savākt 100 atsauksmes par psihoterapeitu. Tāpēc vieglāk būs iet un pamēģināt pašam.

Vai šis raksts bija noderīgs?

Nopērc man grāmatu, ja Tev šis saturs noder

Nopērc man grāmatu

AIZVĒRT
error: Content is protected !!